Osnovan Nacionalni savez šumovlasnika i usvojena Zlatiborska deklaracija

Osnovan Nacionalni savez šumovlasnika i usvojena Zlatiborska deklaracija

U okviru projekta „Građani čiste vazduh“ održan je okrugli sto na temu umrežavanja postojećih udruženja vlasnika privatnih šuma sa ciljem pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha kroz efikasnu pipremu ogrevnog drveta.  

 

Mreža udruženja vlasnika privatnih šuma „RAŠ Omorika“ okupila je 28. i 29. Septembra na Zlatiboru ukupno 16 udruženja vlasnika privatnih šuma koji deluju na lokalnom nivou širom Srbije. Cilj okupljanja bio je da se umrežavanjem novih udruženja proširi korpus delovanja mreže „RAŠ Omorika“ i steknu novi saveznici za sprovođenje aktivnosti koje su deo borbe civilnog sektora za veći kvalitet vazduha u čitavoj zemlji.

 

Svesni obima problema zagađenosti vazduha, udruženi vlasnici privatnih šuma koji deluju lokalno, nakon dva dana analize problema i dikusije, odlučili su da se udruže u Nacionalni savez šumovlasnika kome je dato ime „DendroSrbija“ i koji će činiti 16 udruženja.

 

Jedna polovina domaćinstava koristi ogrevno drvo kao energent, a kvalitet (suvoća) ogrevnog drveta presudno utiču na količinu emisija PM10 i PM2.5 čestica u vazduh. Zbog toga smo prepoznali individualna ložišta kao značajan izvor problema, a vlasnici privatnih šuma stavljaju najviše ogrevnog drveta na tržište pa je adekvatizacija pripreme tog drveta važan deo rešenja problema prekoračenih emisija ovih čestica širom Srbije.

 

Pored ovog problema, na skupu su analizirani i drugi problemi iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena sa kojima se suočavaju građani i društvo u celini. Udruženi šumovlasnici prepoznaju niz mogućnosti gde mogu da daju svoj doprinos da se stanje popravi. Zato je na kraju ovog dvodnevnog događaja usvojena Zlatiborska deklaracija o strateškim pravcima razvoja privatnih šuma u Srbiji kao dokument kojim se trasira put budućeg rada Nacionalnog saveza šumovlasnika.

ZLATIBORSKA DEKLARACIJA
Document PDF, 99.72 KB, 4 downloads, 02 Okt, 2024 08:00